Klim Bij Nijmegen! (Okerkoning) 12000

“Alleen de beste stuwwalklimmen van het Rijk Van Nijmegen en het Land van Kleve. Goed voor 1250 hoogtemeters door het beboste heuvelland van het Nederrijkswald en het Reichswald.”

Omdat de Honderdduizend klimrit van de Pedaleurs is volgeboekt, staat op deze, wederom zonnige, zondag de zwaarste Klim Bij Nijmegen! route op de rol. Dit betekent 100 kilometer fietsen over 21 hellingen met in totaal 1250 hoogtemeters.

Aangekomen op de startplaats op de Duivelsberg op 95 meter boven NAP, zit Bram, reeds te genieten van een cappuchino. Bij het opmaken voor de openingsfoto van de dag bleek dat mijn penlite-batterijen toch leeg waren. Geen probleem, deze zijn bij alle tankstations te krijgen. Na de trilogie Wylerberg, Liesenberg en Beerheuvel in Wyler een pakje konijnenaccu’s op de kop getikt. Op over de polderrand via Kranenburg en Nutterden naar de eerste lange klim van de route, de Stadtberg van Donsbruggen naar Kleve.

Na de afdaling in het Kermisthal stonden in de bebouwde kom van Kleve de Heideberg, Kleverberg en Bresserberg in de planning. De overige Duitse klimmen waren de Geldenberg in Reichswalde, Heyberg in Schottheide en de Brandenberg vanuit Kranenburg. Weer aangekomen op Nederlands grondgebied kwam de 2600 meter lange Mansberg achter Groesbeek in het vizier. Na het oversteken van de Jansberg verlieten wij het Rijndal en reden we het Limburgse Maasdal in. Tijd voor koffie en vlaai.

Het zwaarste deel van het traject begint met de Papenberg langs de Mookerheide, gevolgd door de Mookseberg naar het Jachtslot Mookerheide. Aangekomen in Groesbeek voert de route via de Stekkenberg en Boksheuvel naar de Gekkenberg, het Kops Plateau en Kwakkenberg in Nijmegen-Oost. Tijd voor de laatste 3 hellingen van de dag gelegen in de gemeente Ubbergen: Stollenberg, Sterrenberg en als afsluiter de Hanenberg over de Oude Holleweg.

“Onderweg beklim je 21 hellingen, samen goed voor 12000 KBN. Dit is zwaarder dan de Kapelmuur (RVV), Keutenberg (AGR), Muur van Hoei (WP) en Redoute (L-B-L) bij elkaar. Wat betreft hooggebergte kom je aan pakweg tweederde van Alpe d’Huez (18657 KBN).”

Route op www.routeyou.com gebruiker rob duchateau

Advertenties