Ronde van Gendt

Het parcours van de Ronde van Gendt bestaat uit een vijfhoekige 1,2 kilometer lange criteriumronde met 50% asfalt en 50% klinkers, voor het grootste deel gelegen binnen de bebouwde kom. Met het uitgaan van de bebouwing beklim je de steile, bijna 10 meter hoge Waaldijk, waarop de wind vrij spel heeft. In dit geval recht op kop. Het programma bestaat uit 15 ronden neutralisatie en 15 ronden koers, in totaal dus 40 km om de kerk.

De start liep enigszins uit en de neutralisatie verliep door de diverse sponsorrondjes ontsnapt-voor-het-peloton chaotisch, nou ja het was voor het goede doel. Nadat de wedstrijd vrijgegeven was, ging ik er wel direct met 50+ km/u vandoor, om te voorkomen dat de koers weer op slot gegooid werd door een van de 2 sterk vertegenwoordigde blokken.

Vrij snel nadat ik was bijgehaald reden, na wat korte schermutselingen, 2 renners weg. Zelf was ik niet van plan om het gat naar de koplopers dicht te rijden, omdat in de achtervolgende groep zeker 6 renners van dezelfde club present waren. Na aansluiting ligt dan altijd de beslissende demarage op de loer. Eigenlijk verwachtte ik ook niet dat ze weg zouden blijven met al de kopwind op de Waaldijk. Erg goed gedaan van deze 2 mannen.

De snelheid bleef wel hoog, in de finishstraat meestal over de 50. Dat in het overgebleven peloton mensen op hun tenen liepen bleek uit het feit dat, jawel direct voor mij, 2 coureurs op anders onverklaarbare wijze onderuit schoven. Kon gelukkig driftend in de pedalen blijven (de avond tevoren goed opgelet bij Fast & the Furious Tokio Drift op tv). Was zelf de enige die nog kon aansluiten, ten koste van een felle sprint, alles wat achter mij zat was gezien. Mhm, niet best.

Rare koers. Eigenlijk waren we met de 10 achtervolgers weinig doorrijdende geloste renners tegen gekomen. Van tevoren had ik voorspeld dat er snel een aantal groepen zou ontstaan. Klopte dit wel? Achteraf bleek dat Bram bij de 30 renners zat die de koers hebben uitgereden, het grootste deel stond al na drie kwartier aan de kant. Hij alleen de laatste ronde bij het uitnemen van gedubbelde renners.

Bij het ingaan van de finaleronde voor de laatste podiumplaats verwachte ik wel een ene-ontsnapping-anderen-benen-stil-houden ploegentactiek van het nog 5 man sterke blok. Dit was ook zo, ik had igg geen macht meer om dit bij te buigen, ben zowiezo niet op kop geweest. Met 4 man voor mij de sprint aangegaan, maar kon alleen consolideren. 7e plaats van de 86 deelnemers, in ieder geval top 10. Bram heeft zijn eerste koers uitgereden, alleen, zonder de voordelen van een “bus”. Goede training voor de tijdrit begin juni.

Advertenties