Klimtocht over de Veluwe 2011

Als 6e evenement van het seizoen 2011 staat vandaag, 2e Pinksterdag, de Klimtoertocht over de Veluwe op stapel. Wij hebben gekozen voor de 70 km versie welke ons over de Edense en Arnhemse stuwwal voeren zal. Mijn wekker ging om 7:30 uur en de regen tikte tegen het raam. Het snelpak was nog nat van de was (centrifugeren niet toegestaan), dus de zwarte setup van stal gehaald. Eens kijken of die beenstukken een beetje werken. Op naar station Nijmegen, waar Bram ook heen kwam om de trein naar Wolfheze te pakken. Gastrijders Jim en Jaap gingen met de auto naar de startplaats in Heelsum.

Een van de tien(!) jaarlijkse tochten van de Driebergse Toerclub start in de vallei tussen de Arnhemse en Edense stuwwal. De laatstgenoemde was wel als eerste aan de beurt met de Bennekomseberg, Buissteeg, Geertjesweg en Wageningseberg. Deze hellingen zijn representatief voor de heuvelrug tussen Wageningen en Ede: lang, maar niet steil en meestal over, met meetlat aangelegde, provinciale wegen. Via veel clandestien plat en openlijke tegenwind op naar de westpunt van de Arnhemse stuwwal met de vlakke kant van de Boersberg. Onderlangs naar de Italiaanseweg (B) naar Doorwerth en de Van Borsselenweg (C) en St Pietersberg (C) in het bosrijke Oosterbeek.

Het tempo zat er vanaf het begin goed in bij Jaap en Jim. Bij de steile kimmen kwam Bram echter op stoom. Ik hing er een beetje tussen, gisteren de wedstrijd in Lepelstraat, sprintjes zaten zeker nog in de bovenbenen. Doorsteken van Oosterbeek naar Schaarsbergen voor het vlakste deel van de route met de Bakenberg, Menthenberg en Kemperberg. Tijd voor de bevoorrading, waarna het terug richting Arnhem even op gang komen bleek. Na de kam van de Menthenberg volgde de afdaling naar het Rijndal.

Aan de westkant tussen Arnhem en Oosterbeek heeft in de 18e eeuw nog een grote afkalving van de stuwwal plaatsgevonden, zodat de Sterrenberg (B) en Sonnenberg (C) in Oosterbeek, de Westerbouwing (C) vanuit Heveadorp en de  de Holleweg (B) naar Doorwerth vlak bijeen liggen voor een mooi slot. Nu weer terug naar het startpunt in Heelsum over net gelegd, nog in te rijden asfalt. De gemiddelde snelheid van vandaag lag  tegen de 25 km/u. Vertaal je dit naar een vlakke route, dan kom je op 30 km/u gemiddeld. Zeker netjes. De afgelegde afstand kwam uit op 72 km,  de overwonnen hoogtemeters op 900 m en de bestegen hellingen op 17.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de Klimtocht over de Veluwe (69 kbn/km) is met 1,22% gelijk aan KBN Okerkoning (117 kbn/km) en groter dan  de 1,14%  van de Twan Poels Klimclassic ( 76 kbn/km).  De zwaarte van de hellingen is echter heel anders. Alleen Oosterbeek en Doorwerth noteren C- en B-klimmen. Het KBN getal voor de totale route komt uit op 5000. Conclusie: in deze tocht liggen de hoogtemeters veelal op lange oplopende hellingen en stukken vals plat. De belasting van de spieren blijft zo binnen de perken. Wel zo prettig daags na een wedstrijd.  

Hellingen Klimtocht over de Veluwe 2011 (70 km)

Advertenties