Moleneind 10 oktober

Vandaag is het dan zover, de laatste wedstrijd van seizoen 2011. De Ronde van de Fendert, die volgende week verreden worden zou, is helaas afgelast, wegens gebrek aan sponsoren. Hoewel ik deze dag wel de mogelijkheid heb, om de KNWU Ronde van de Molen in Oosterhout (NB) te rijden, heb ik gekozen voor het snelle asfalt van Moleneind, het thuisparcours van de Brabantse Wielerfederatie. Met 26 graden is het weer nog mooier dan vorige week. Het rondenbord geeft 40 stuks aan, te pedaleren rond het gebouw van UTS Van den Berg. Aan het vertrek staan 44 renners.

Geen “vooraan op de lange baan” vandaag, te warm. De brede finishstraat van Moleneind, met voorafgaand een flauwe bocht, nodigt mij altijd uit tot aanzetten en uitrollen. Een soort van puntenkoers a la Prins Interval. Met 6 bochten op 1200 meter, is wegkomen een kwestie van halfkoers wegglippen en hopen dat het stilvalt. Mijn plan was dus om in de eerste helft, voordat dit gebeurde, met 15 tussensprintjes genoeg punten te sprokkelen voor de leidersprijs. Vaak een motivatieprijs voor diegene van de kopgroep die het meeste werk heeft verricht en aan het einde tekort komt. Meestal een niet-sprinter.

In plaats van zelf proberen weg te rijden, moest ik juist anderen beletten dat te doen. Als er niet weggereden werd, ging ik zelf aan kop de finishstraat door en voerde de snelheid al zittend op. In het begin volstond dit, maar later werd het van kop af sprinten geblazen. Efficient is anders, raar is het zeker, maar het werkt wel. Richting halfkoers maakten zich inderdaad 5 man los van het peloton. 8 ronden voor het einde riep de speaker om dat de andere gegadigden (kopgroep) voor de leidersprijs deze niet meer konden grijpen, mooi gewonnen. Blijkbaar ook nog een premiesprint meegepakt.

Met een kwart ronde voorsprong werd de kans klein dat de kopgroep ingerekend ging worden. Ik ging me opmaken voor de eindsprint door te drinken en goed positie te blijven kiezen. Na enkele uitvallen ging het peloton toch in 2 stukken de laatste ronde in om te sprinten voor plek 6. Ik zat in 3e positie aan….een gouden wiel! De BWF kampioen van de 50- reed vlak voor me. Hij wachtte, wachtte nog meer en zette aan op 150 meter van de streep. Op 50 meter van de finishlijn kon ik uit zijn wiel de groepssprint winnen. Maximum snelheid 60,6 km/u en gemiddeld 42,7 km/u.


BWF, organisatoren, vrijwilligers, sponsoren, fotografen, omwonenden, supporters en renners: bedankt voor seizoen 2011.


Advertenties