Sjaak Arts Herfstloop 2011

De herfst is begonnen. Met de Sjaak Arts Herfstloop sta ik aan het begin van een zevendelige serie hardloopwedstrijden, eindigend met de Zevenheuvelenloop. Na de sluiting van het wielerseizoen vorige week zondag, heb ik maandag een 6,5 km lang StreetLight hardloopparcours uitgezet over de Wolfsberg in Groesbeek. Dinsdag was het zover, de eerste test. Nieuwe hardloopschoenen uit de kast gepakt, dubbele sokken aan en lopen maar. Woensdag heb ik deze training herhaald.

Hoe warm het afgelopen week nog was, zo koud was het vandaag. Toch prettig, een herfstloop met 25 graden is ook niks. Fleecejas aan en op de heen-en-weer fiets op weg naar het terrein van Nijmegen Atletiek. Nu niet vergeten mijn nummer op mijn buik te spelden i.p.v. op mijn rug, zoals bij mijn eerste hardloopwedstrijd. Veters door de witte huurchip, broek uit en kort warmlopen. Om mezelf niet op te blazen (Zwitserloot Dakrun) ben ik achteraan gestart om het eerste stuk over de atletiekbaan rustig in te komen.

Eenmaal in het bos had ik mijn ritme te pakken en kon met kleine zuurstofloze versnellingen steeds wat verder opschuiven. Na de splitsing van de 5 en 10 kilometer werd het rustig. Een loper kwam nog achterop en liep mij voorbij, aanpikken dus. Na een tijdje kon ik er weer voorbij en met tempowisselingen botte ik het sprintvermogen van mijn achtervolger af. Bij het opkomen van de finishstraat kon ik zo met een korte sprint dit duel in mijn voordeel beslechten. Truc gelukt. Mijn eindtijd was 22:30.

Van veldrijden naar boslopen, wie had dat gedacht? Ik ben in ieder geval tevreden met de switch, bosondergrond blijkt mij goed te liggen. Indicaties waren er eigenlijk wel voor. Ik heb van mijn 8e tot mijn 21e selectievoetbal gespeeld, dus mijn looptechiek heb ik aangeleerd op een onverharde ondergrond en niet op asfalt. De velden van de clubs waar ik gespeeld heb, lagen op zandgrond i.p.v. rivierklei, vergeet de boslopen niet. Bovendien, hoeveel ik ook zat te modderen op mijn veldrijmachine, op een loopstrook liep ik ook de toppers die mij dubbelden zo weer voorbij.

De eerste test is geslaagd. De missie is om buiten het weerstandsgebied, max 90%, te blijven om spier- en peesblessures te voorkomen. Op maandagmiddag voelde ik niet meer dat ik zondag 5 km met 13,33 km/u gelopen had. Als ik nu 5 km in 20 minuten wil lopen moet ik op 90% 15 km/u lopen. Dit wordt dan de nieuwe 100%. Mijn trainingssnelheid (75%) zal dan omhoog moeten naar 11,25 km/u i.p.v 10 km/u nu (13,33 x 0,75 = 10). Dit kan omdat ik weet dat ik daar een dag later geen last van heb.

 

Advertenties