Zevenheuvelenloop 2011

Vandaag was het zover: met de 7-Heuvelenloop de laatste wedstrijd van het jaar. Een prachtige herfstdag, droog, zonnig, 6 graden en windstil. In 2008 had ik deze bankrun al eens gelopen met een eindtijd van 1:13:49 (12,20 km/u) over 15 kilometer. Als voorbereiding stonden de 5 km varianten van de Zwitserloot Dakrun, Sjaak Arts Herfstloop, Molenhoeks Makkie, 10 Van Cuijk (0:19:47 PR), Maldense Bosloop en de Bastenrun op het programma. Afgelopen week nog een keer fiks getraind (zwemmen en wielrennen). Mijn doel voor vandaag was eenvoudig: sneller zijn dan de vorige keer.

Omdat er meer dan 23000 hardlopers meedoen, wordt er gestart in vakken. Na drie jaar geleden in de bypass gestart te zijn, mocht ik nu, met mijn streeftijd van 1:10:00, in de hoofdstraat plaats nemen. Mijn fiets had ik samen met mijn rugzak op slot gezet tegen een hek, bij de ingang van het oranje startvak. Hoewel ik dacht dat ik laat was, had ik nog tijd genoeg voor de start. Ik had me voorgenomen om de 15 km in drie stukken van 5 km op te delen en per deel te kijken hoe de vlag erbij hing.

Om mijn hoofd erbij te houden in de massa, was het plan om een mp3 speler mee te nemen een goed idee. Meegesleept worden is een voordeel, maar je kunt daardoor wel van je eigen tempo afraken. De startboog kwam in zicht en de lopers voor mij versnelden. Zelf ben ik rustig begonnen en na 5 kilometer, met de uitlopers van het Geldershof en Ketelberg, de Oeselenberg en de Langenberg, noteerde de klok 0:24:48. Tijd om wat te drinken bij de verzorgingspost. De tweede 5 kilometer met een stukje Boksheuvel, de Vlierenberg en Engelenberg gingen in 0:24:17.

In het Steenkuilendal op de Meerwijkselaan heb ik 4 bekertjes powerdrink achterover geslagen en ben begonnen aan de laatste 5 kilometer met de Meerberg en stukjes Kwakkenberg, Geldershof en Huiselenberg (finish). De finale versnelling was duidelijk (0:22:37). Dit stuk heb ik sneller gelopen dan de hele Sjaak Arts Herfstloop (22:40). Dat was de loop waarin ik testte wat mijn basissnelheid op de 5 km is, zonder te verzuren, of geblesseerd te raken. Mijn langzaamste 5 km-loop was dus de belangrijkste training. Resultaat: een PR! (1:11:43) en een leuke sluiting van het seizoen. Meer dan 2 minuten sneller dan 3 jaar geleden.

Advertenties