MNC Veenendaal

Voorjaar! Ook in Midden Nederland tijd voor competitie. Op het clubparcours van de AXA Valleirenners deze keer. In 2009 en 2010 heb ik er al hobbelige veldritten gereden, maar nog nooit een wegwedstrijd. Het clubparcours heeft nog het meeste weg van Circus Maximus met een knik er in. Twee lange rechte stukken verbonden door twee hellende 180 graden bochten. Het asfalt is uitstekend. Inschrijven met een BWF Amateur A licentie ook, kosten 3 euro. Koffie bij de bar 1 euro, kleedkamer in om beenstukken, shirt en overschoenen aan te trekken.

Bij het opstellen voor de streep blijkt dat er niet alleen per categorie afgesprint gaat worden, maar ook gestart. Eerst de Amateurs, gevolgd door de Junioren en daarna de Elite en Beloften. De speaker maakt gewag van een tussenspurt, alleen niet in de eerste ronde. De tweede ronde dus….Direct na het startsein op avontuur gegaan en twee ronden alleen vooruit gereden. Als je de leidersprijs (voorop rijden) kunt pakken met sprinten, kun je ook de tussensprint pakken door voorop te rijden. De tussensprint dus gepakt zonder te sprinten. Scheelt een enkeltje berm.

Na ingelopen te zijn blijkt dat het pelotonnetje Amateurs van plan is om de rustig gestarte Junioren, Beloften en Elite in te halen. Dit gebeurt vrij snel. Wachten op de demarrages. Toch een beetje veel energie verstookt (vloeibare spritskoeken) bij het vooruit rijden voor de tussenspurt. Geen intentie om mee te springen. Uiteindelijk scheiden 5 renners, waaronder 4 Amateurs zich af van het peloton. Met een aantal clubblokken present is de achtervolging onbegonnen werk. Versnellen op kop betekent een knipje achter je rug. Ach ja, ik kan in ieder geval mijn deel doen en dat doe ik dan ook. We werden dus gedubbeld.

Richting de finale nog alleen een geslaagde oversteek gemaakt naar een ontsnapt groepje. Later werden we weer bijgehaald. In de bocht voor het clubhuis ging het mis toen twee renners elkaar raakten en richting asfalt doken. Gelukkig kon ik er langs. Bij de jury aangegeven dat een valpartij had plaatsgevonden. EHBO was aanwezig en hielp het ongelukkige tweetal weer op de been. Alleen schaafwonden. Vrijwel direct daarna kwam de mededeling dat de niet kopgroep Amateurs gingen afsprinten voor de 5e plaats.

Hup naar voren…vooraan gekomen direct doorgetrokken met nog een halve ronde te gaan…beter…geen sprint = geen berm…in de laatste bocht onderdoor bij 3 vooruitgeschovenen van de kopgroep…aanzetten op 55×11. Toen ik achterom keek zag ik alleen het vooruitgeschoven drietal in mijn wiel. Mooi: tweemaal een sprint ontlopen door met een punch de benen te nemen. Dit ligt me toch echt beter, ben eenvoudigweg niet stuurvaardig en brutaal genoeg voor een pelotonsprint. Gemiddelde snelheid: 41,3 km/u en de maximum snelheid 55,6 km/u. Met 8 graden was het niet eens koud, wel een beetje winderig. Tevreden over deze wedstrijd.

Advertenties