RWContest – Klimtijdrit

Geen Omloop Schijf vandaag voor mij. Van de week deelgenomen aan de midweekse Lindenholt Trainingswedstrijd. Wat dan wel? Op de Van Randwijckweg, onderaan in Beek Ubbergen, is met oranje verf het startpunt gemarkeerd van de RWContest. Dit is een korte klimtijdrit met eigen tijdmeting. Omdat de zon scheen, leek het mij een mooie gelegenheid om een tijd op deze 1100 meter lange klim neer te zetten.

De alternatieve opgang naar de Sterrenberg via het Keteldal is van een heel ander kaliber dan het Kopje Van Bloemendaal in de Gerrie Knetemann Classic, waar ik een 7e klimtijd uit duizend man wist neer te zetten. Je kunt de helling qua zwaarte beter vergelijken met de Cauberg in de Amstel Gold Race. Ik sta ingesteld als hardrijder op het vlakke, massa is kassa, niet als klimmer. Voor een echte toptijd is de helling voor mij te steil en te lang.

Bij het startpunt bij de extra krachtcentrale, voor het voormalige Bergspoor, zet ik mijn teller aan en vertrek. Veel te hard, dus na 700 meter omgedraaid, uitgeblazen en opnieuw begonnen. Dit ging beter. Na het eerste stuk van 9% voltooid te hebben, krijg ik op de vlakkere stroken van 5 – 4 – 6 % het ritme te pakken. Dit ga ik wel volhouden tot boven in Berg en Dal. Ik realiseer mij dat dit de eerste A klim is van het seizoen en ook sinds een half jaar.

Nu volgen stroken van 8 – 7 – 7 – 8 %, de beslissende doorbijtstroken waar het belangrijk is om snelheid te houden, maar jezelf niet op te blazen. Bij de lopende bocht draai ik aan 10% de Nieuwe Holleweg op, staand en behoorlijk in het rood. Harkend overbrug ik nog de 7 % strook en maak een beetje vaart op het laatste stuk vals plat tot aan de oranje RWC markering. De chronometer geeft 3 minuten en 12 seconden aan. Dit betekent 21,56 km/u.

Omdat ik de winter in het zwembad doorbreng, ben ik sinds 4 weken bezig met wedstrijd- specifieke trainingen op de fiets. Deze bestaan uit korte rondjes van drie kwartier tot een uur in de smaken Prins Interval: korte steile klimmen en LoperKoning: lange vlakke klimmen, waar Bram elke week probeert een klimtijd te verbeteren. De derde smaak Constant Weerstand: steile hoge klimmen, komt bij mij pas in mei op het menu. Een degelijke snelheid aan het begin van het seizoen.

Advertenties