Verlichte trainingsrondes 2012

In het sportplan 2012 heb ik een aantal doelstellingen opgenomen. Een daarvan is het “rijden van wedstrijden en het publiceren van wedstrijdverslagen”. Tijdens nationale koersen zie ik veel renners die niet beperkt lijken te zijn door lichamelijke mogelijkheden, maar eerder door economische en sociale. De categorie Amateurs wordt, anders gezegd, deels bevolkt door coureurs die niet meer kunnen, of willen trainen dan 6 tot 8 uur per week in verband met werk en gezin. Hoe meer ze trainen, hoe harder ze rijden. Aan de andere kant zijn er ook genoeg fietsers die zelfs met 15 uur training misschien nooit meekunnen op dit niveau.

De klasse daarboven (Elite) traint minstens het dubbele van de Amateurs, 12 tot 16 uur per week en rijdt voornamelijk klassiekers van 160 tot 200 kilometer en tussendoor criteriums van 90 kilometer. Als we de CBS definitie aanhouden van 12 uur of meer per week, zijn dit dus werkloze deeltijdprofs. Deze coureurs worden vandaag de dag minzaam aangeduid als Elite zonder contract en niet als Topamateur, wat vroeger het geval was. Omdat de meesten van hen wel een contract hebben bij een werkgever, lijkt mij het laatste meer van toepassing. Een dergelijke trainingsbelasting naast een voltijdbaan vergt veel discipline.

In de Sportklasse wordt feitelijk even hard gereden als bij de Amateurs, alleen minder lang. De mannen draaien hun hand niet om voor koersgemiddelden van 44 km/u. Is dit nu een instapklasse voor de reguliere pedalerende werknemer die in het weekend een juist verzetje zoekt? Of kan de term instapklasse beter begrepen worden vanuit het perspectief van promoters van toekomstige circusacts. Wielrennen is immers begonnen als ‘extreme sport’. Onder druk van het NOC*NSF is de breedtesportcomponent er later onder gehangen, maar nooit geintegreerd. Althans zo lijkt het. De clubs organiseren en de bond faciliteert.

Als breedtesporter heb ik in 2012 de doelstellingen “bijdragen aan lichamelijke fitheid van anderen door een gezamenlijk trainingsprogramma” en “bijdragen aan regionale buitensportmogelijkheden door het testen van GPS trainingsroutes”. Hiervoor heb ik o.a. de interne LoperKoning competitie gereden met als resultaat een 40 % vermogenstoename voor mijn trainingsmaat en medetrimmer Bram. Hierdoor kon hij bijvoorbeeld zonder problemen meekomen op de 38 km/u trainingen op de Berckt in Baarlo. In de loop van het jaar werd het Nijmeegs Heuvelregister aangevuld met metingen van verlichte hellingen.

Met deze nieuwe gegevens is de belangrijkste trainingsroute Prins Interval nu geheel hertekend en Constant Opstand aangepast. Op de website RouteYou, waar 4 reguliere KBN! routes staan, heb ik mede dankzij deze nieuwe metingen de hoogste auteurswaardering (Silverback) mogen ontvangen. In de populaire mobiele trainingsapp Strava zijn alle klimmen van de verlichte routes als ‘segments’ toegevoegd, waardoor resultaten onderling te vergelijken zijn. Als deelnemer aan de Lindenholt competitie zag ik aan de andere kant echter weinig animo voor trainingswedstrijden op de Nijmeegse wielerbaan.

Het nationale wedstrijdseizoen voor Amateurs bestrijkt nauwelijks vijf maanden en kent meerdere koersen per week. Ik plan er slechts een, maar wel over een langere periode. In het voorjaar op het circuit in Oss en het najaar op de Nedereindseberg in Nieuwegein. Bij “het koppelen van klimtrainingen aan wedstrijdresultaten” heb ik gemerkt dat de verlichte trainingsrondes het meest renderen wanneer de snelheid hoog blijft. Bij nationale wedstrijden van april tot september kies ik daarom voor de omlopen buiten de bebouwde kom.

De belangrijkste feature van de verlichte trainingsrondes is de bruikbaarheid in wisselende omstandigheden. Ze garanderen een constant basisniveau, ongeacht zomerhitte, regenbuien, verkeersdrukte, werktijden en daglengte e.d. De behaalde podiumplaatsen in de klassementen bij de BWF (2011) en Lindenholt (2012) wijzen in die richting. Door de ingebouwde hellingen is het niet nodig om ‘blokken’ in te plannen en de snelheid is relatief laag, wat de veiligheid ten goede komt. Zo heb ik ook dit jaar met plezier de wedstrijdtrainingen kunnen doen.

VERLICHTE TRAININGSRONDES 2012

.

Advertenties