Wintertraining

Zwitserleven

In de donkere en koude wintermaanden kun je ervoor kiezen om de buitenlucht in te ruilen voor de kachel, of het asfalt te verwisselen voor het bospad. Bij binnen kun je denken aan tacxen, spinnen, zwemmen, of schaatsen. Buiten kun je gaan hardlopen, mountainbiken, of veldrijden. Afgelopen herfst heb ik echter bedacht mijn trainingen op de weg te blijven afwerken. Het ontwijken van een koude periode is nuttig, zolang deze niet te lang duurt. De winterperiode van ’12/’13 laat zien dat je, eenmaal buiten, met zo’n Zwitserleven ook goed op de koffie kunt komen.December startte vrijwel direct met vorst, gladheid en verkeersoverlast. Later in de maand werd het zachter, maar regende het bijna elke dag. Vanaf tien januari zette een afkoeling in die, uitzonderingen daargelaten, nu al tachtig dagen voortduurt. De winter van 2012 naar 2013 kent dus vier in plaats van drie maanden. De verhouding winter / geen winter kantelt van 1:3 naar 1:2. Al met al lijken de Nederlandse winters sinds 2008 niet alleen kouder, maar nu ook langer te worden door een zwakkere ‘artic vortex’.

Krimpende kalender

Dat de zomers verslechterd zijn was al bekend. Met name de toegenomen stortregens kunnen een geplande koersdag, trainingsweekend, of cyclo in het honderd sturen. Een tweede bedreiging vormt de cocktail van economische depressie en aanhoudende dopingperikelen, waardoor de goodwill richting organisatoren op de proef gesteld wordt. Dit kan resulteren in krimpende kalenders. De externe risico’s bij het pieken naar een evenement zoals een klassieker, cyclo, of kampioenschap zijn dus groter geworden.Om deze onvoorspelbaarheid het hoofd te bieden is het verstandig bij het plannen van een jaarlijks trainingschema en wedstrijdkalender meer rekening te houden met onverwachte uitval. Dit kan door de aantallen over een langere periode uit te smeren, de duur per training te verkorten en het aantal trainingsvormen te verkleinen. Als je daarnaast de trainingsfrequentie opvoert ben je minder afhankelijk van grillige omstandigheden. De gespreide inzet leidt tot kleinere afwijkingen van het gemiddelde.

Trainingsfrequentie

Als je enkel traint voor wedstrijden, is het niet doorgaan van een koers een gemis. Toch koersen ten koste van trainingen, maakt aan de andere kant dat je eigenlijk aan het trainen bent in plaats van proberen te winnen. Ook niet de bedoeling. In deze benadering zijn wedstrijden een resultaat van training, geen voorwaarde. Omdat je in de winter door drukte, kou en duisternis minder energie in je trainingen kunt steken, heeft het rijden van wedstrijden uberhaupt geen zin. Door gebruik te maken van straatlicht is de trainingsfrequentie in de winter niet anders dan in de zomer, de intensiteit natuurlijk wel. Ook zijn de temperatuurverschillen in de winter groter. In een temperatuuranalyse van 40 trainingen in de afgelopen 10 weken ligt de mediaan op 0 graden. Bij meer dan de helft lag de temperatuur op, of onder het vriespunt. De periode daarvoor was er sprake van regen. Naast een aangepaste uitrusting is vooral de acceptatie van de omstandigheden cruciaal. Alles duurt langer.

Best of both worlds

Voor de trainingen maak ik daarom gebruik van een cyclocross frame, hoge velgen met 28 mm banden en BMX pedalen. De belangrijkste bovenkleding bestaat uit een met microfleece gevoerde waterdichte outdoorbroek, een waterdichte fleece windstopper en gevoerde combat boots. Door de relatieve koude heb ik sinds december voornamelijk de lichtste Oost en Rijk training uitgevoerd: 45 x Simpelweg (2 BEL), 4 x Slingerweg (4 BEL) en 5 x Tramweg (5 BEL). De eerste wedstrijdresultaten wijzen echter in de goede richting. Oost en Rijk training is een voorzetting van de verlichte trainingsroutes van 2011 en 2012. De route Simpelweg lijkt qua zwaarte met 1800 KBN en E en D klimmen op de oude Oostblok aka Prins Interval, maar heeft veel lange klimmen zoals in LoperKoning. Best of both worlds. De route Tramweg heeft het meeste weg van Constant Opstand zonder A klimmen. Deze zijn verwerkt in Randweg, de zwaarste route. Slingerweg is een stevigere Simpelweg aangevuld met een C en B klim. Op naar de lente.

Beelden

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties