Everdenberg 14 juli

Om de relatief rustige zomerperiode te overbruggen wordt dit jaar voor het eerst de driedelige zomercompetitie op het industrieterrein in Oosterhout Everdenberg georganiseerd, genaamd GP Wim de Vos. Een voorjaarsgevoel in de zomer, een gemixt peloton met meer dan zeventig deelnemers uit de drie BWF klassen, aangevuld met andere renners. Het parcours heeft een lengte van 1500 meter en is bedekt met goed lopend asfalt. Alle bochten kun je doortrappen. Op de lange derde parcourszijde staat de wind enigszins tegen, maar op de lange finishstraat juist in de rug.

In de zomer starten om half elf heeft als voordeel dat het dan nog niet zo warm is, zestien graden. Het grootste voordeel vandaag is natuurlijk dat je ’s middags de Touretappe naar de Mont Ventoux kunt kijken. Omdat de wegen voor een industrieparcours niet bijzonder breed zijn, besluit ik redelijk vooraan te starten. Onderweg vinden drie tussensprints plaats, waaraan ik wil deelnemen. Focusshift, want het fietst lekkerder. Al vrij snel slaag ik erin in de spits te verschijnen om mee te doen met de talrijke aanvalspogingen in het begin van de koers.

Tot aan de eerste tussensprint rijd ik in een kopgroep, die zich tweehonderd meter voor het peloton bevindt. Als eerste draai ik de lange finishstraat op en ga van kop af aan, maar houd stand tot de finish. Met het peloton op de hielen is de ontsnapping wel gedaan. Vanaf nu beperk ik mij tot het mee springen met uitlooppogingen. Zomaar wegrijden zal niet lukken, maar je weet het nooit. Nog voorin wacht ik bij de tweede tussensprint tot een andere renner aanzet. Een beetje wringen leidt naar de tweede plaats. Het tempo gaat omhoog en nu volgen enkele serieuze aanvallen.

Een aantal uitlooppogingen kan ik neutraliseren, maar halverwege de koers blijkt mijn traptegoed op als ik boven de vijftig bij een kopgroep probeer aan te sluiten. Met een zeer beperkte trainingsomvang van de afgelopen twee weken is dit niet vreemd. Met twee man licht vooruit vindt achterin het peloton een grote valpartij plaats. Mijn mening om te wachten wordt gelukkig gedeeld, ook al lopen de twee koplopers hierbij uit. In de massasprint voor de derde plaats is het proppen, maar met een topsnelheid van 71,0 km/u behaal ik een achttiende stek met 43,3 km/u gemiddeld.

BEELDEN GP WIM DE VOS

Advertenties