LingeTrappers Tijdrit

Voor de 8e keer organiseert de LingeTrappers uit Gendt een vrije tijdrit op de rivierdijk tussen Gendt en Bemmel en terug. De verwachte windkracht valt erg mee, maar toch heb ik constant zijwind in de 36 spaaks wielen van mijn wegfiets. Het ‘lezen’ van de wind is een vak apart, waarin voor mij nog een hoop te leren valt. Zwaartekracht trekt enkel loodrecht op de rijrichting en aan al je moleculen tegelijk, maar varieert met de hellinggraad en is manipuleerbaar door wegstukken rechter of schuiner aan te snijden. Lucht drukt van voren, maar ook van opzij, wervelt en de weerstand neemt exponentieel toe met de snelheid. Dat wordt dus schipperen. Uit de Nijmeegse heuvels staan ook Jaap, Jim, Joren en Bram op een normale racer aan de start in de polder. Warm is het zeker. In 2009 heb ik deze rit gereden, terug over de defensiedijk 38,1 km/u. Op een dergelijk parcours hebben hoge wielen, opzetstuur en druppelhelm zeker een voordeel, maar de prijs en de ombouw wegen voor mij niet op tegen tijdrijden als oefening op een standaardfiets, die flexibel inzetbaar, betaalbaar (< 1000 euro) en duurzaam is. De stuurelectronica heb ik, net als tussentijdse koolhydraten, vorig jaar reeds overboord gegooid. Van omega hartslagmeter naar microavontuur, ook dat is sport. In het multidisciplinaire 55-koppige startveld laat de organisatie elke deelnemer het evenement op zijn of haar manier benaderen en voor iedereen is plaats, voor mij bijvoorbeeld een 21e met gemiddeld 39,3 km/u over 20,5 kilometer dijk.

BEELDEN

De beelden zijn gemaakt door Rob Boshove en LingeTrappers

Advertenties