Oost en Rijk

Buitenpret, binnenstad

Welkom op de stralend verlichte wegen van de stuwwalboog tussen Nijmegen, Heilig Landstchting en Groesbeek. Vlak bij het door Place de l’Étoile geïnspireerde Keizer Karelplein schitterde de eerste Nederlandse houten wielerbaan. Nijmegen was in 1886 de eerste Nederlandse stad die voorzien werd van moderne straatverlichting. Een halve eeuw later presenteerde men zelfs de langste brug van Europa.De voorheen fortrijke verlichte heuvelzone tussen vestingstad Nijmegen en het middeleeuwse esdorp Groesbeek heeft een oppervlakte van 16 vierkante kilometer en is onderdeel van de Nijmeegse stuwwal, die met een boog van Nijmegen naar Kleve krult. Het geselecteerde wegennet telt 40 unieke beklimmingen, verdeeld over meer dan 20 heuveltoppen die tot 100 meter hoogte reiken. Een groot deel van het gebied was tot in de 18e eeuw woeste grond. De stapsgewijze cultivering is voornamelijk te danken aan vermogenden die hier hun landgoederen en buitens inrichtten.

Trainen bij straatlicht

Stijgend asfalt van de Nijmeegse stuwwal meet ik niet alleen op, maar test de verzamelde data en ontworpen formules ook uit. Aan de hand van de ervaringen tijdens deze specifieke trainingen stel ik de gegevens regelmatig bij en onderhoud conditie. Ook in de winter, dan train ik bij straatlicht. De Oost en Rijk routes zijn speciaal ontworpen voor dynamische omstandigheden.Hiermee handhaaf ik een constant basisniveau, ongeacht zomerhitte, regenbuien, verkeersdrukte, werktijden en daglengte. De behaalde podiumplaatsen in de klassementen bij de BWF (2011), Lindenholt (2012) en Oss (2014) ondersteunen de stelling dat wielrennen zonder duurtraining mogelijk is. Normaal wordt een gedegen basis gelegd met duurtraining op lage snelheid en weinig weerstand, waar later interval- en snelheidstraining aan worden toegevoegd. Voor een groter vermogen tot herstel is dit laatste waarschijnlijk beter, maar je kunt zo ook te licht blijven trainen.

Natuurlijk interval

Oost en Rijk training kent dezelfde lage snelheid, maar een continu variabele weerstand door natuurlijke intervallen zonder wedstrijdsimulatie op de openbare weg. Door de hellingen is het niet nodig om blokken in te plannen en de snelheid is relatief laag, wat de veiligheid ten goede komt. Tijdens het woon-werk verkeer en zonder kwetsbare elektronica.Oost en Rijk testen met KBN, BEL en BKM waarden hebben geleid tot de eenheid WTR, voor een gelijke beschrijving van klim- en routezwaarte, evenals de eenheid ALP, voor routeintensiteit. Hierbij geldt dat hoe korter de klimmen bijeen liggen, des te minder zwaar ze hoeven te zijn. Een combinatie van lange hoge, en korte steile hellingen levert waarschijnlijk de beste resultaten wat betreft hoogtemeters en stijgingspercentages. Het Oost en Rijk is een van de drie testprogramma’s van Klim bij Nijmegen. De sleutelvraag is hoe je optimaal gebruik maakt van de aanwezige hoogteverschillen.

Beelden

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties