Routes in Groesbeek

Eerlijk over regen

Naast klimmen blijft ook trainen tijdens woon-werk verkeer pappen en nathouden. Regenperiodes komen met vlagen en de wisselvalligheid van het Nederlandse weer is hierbij een voordeel. Sinds 5 januari 2016 regent het echter, heeft het geregend, of gaat het regenen. De afwisseling is afwezig. Het KNMI jubelt over een zachte winter, maar ze meten enkel impact op dood materiaal. Bij levende wezens ontstaat kou door afkoeling en een permanent vochtige omgeving zorgt voor lage gevoelstemperaturen, de aanhoudende waterkoudegolf. Tijd voor een moratorium. Dagelijks een volle machine draaien staat haaks op de klimaatdoelstelling. Jaarlijks kost het afpompen van overtollig water een slordige twee miljard euro en slechts een van de duizenden polders die onze waterstaat rijk is maalt duurzaam. Vernatting slurpt energie. In de heuvels maakt de waterafvoer trouwens gebruik van de natuurlijke zwaartekracht.

Nachtelijke klimspanning

Van de bronroutes uit 2012 zijn ook Groesbeekse varianten vervaardigd. Een Oostblok route bleek toen al mogelijk in het Bekken van Groesbeek, maar wel gedeeltelijk buiten de bebouwde kom. De hieruit doorontwikkelde route Gronspech volgt de straatlampen, zodat deze, net als de Nijmeegse routes, 24 uur per dag beschikbaar is. Door de loskoppeling met woon-werk verkeer is er enkel een willekeurig droog half uur benodigd. Tegenwoordig wordt er ook prima gestrooid in Groesbeek, dus gladheid is geen reden om niet te trainen. Een cyclocrosser met brede banden doet de rest. Zoals reeds opgemerkt zijn de klimmen in het Bekken van Groesbeek anders dan die in Nijmegen-Oost. De stroken zijn minder steil, maar de hellingen langer. In het recent ontwikkelde Opbergmodel is hiervoor met de klimspanning ook een maat voorhanden. De klimsterkte blijkt gelijk aan die van de route Oostblok.

Beelden

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties